Az elmúlt években az e-cigaretta nagyon népszerű leszokási segédeszközzé vált az egész világon. Az e-cigik, vagy más néven vapek sokkal kevésbé károsak, mint a cigaretta, ezáltal hatékonyabban segíthetnek a dohányzásról való végleges leszokásban.
 

Mik azok az e-cigaretták és hogyan működnek?

 
Az e-cigaretta egy olyan akkumulátorral működő eszköz, amely egy belélegezhető gőzt bocsát ki. Az e-cigik nem égetnek dohányt, és nem termelnek kátrányt vagy szén-monoxidot, ami a dohányfüst két legkárosabb eleme. Működésükhöz egy folyadékot (e-liquidet) melegítenek, amelynek összetevői a propilén glikol (PG), növényi glicerin (VG), aroma az ízesítéshez, valamint tartalmazhat nikotint is. Amikor rászívunk az e-cigi készülékünk szipkájára, a fűtőelem elpárologtatja az e-liquidet, és az így keletkező gőz az, amit belélegzünk. Éppen ezért az e-cigaretta használatát párologtatásnak vagy gőzölésnek nevezik. Formáját tekintve hasonlíthat cigarettára, szivarra, pipára, tollra vagy USB-meghajtóra.
 

Milyen részekből áll az e-cigaretta?

 
Tank: A tank rész több elemből áll(hat). Ezek része a palást, a szipka és a porlasztó.

Szipka: A tank tetején lévő (általában) műanyag elem, amin keresztül slukkolhatunk nagyokat.
 
Palást: Ez az elem öleli körül a porlasztót és ennek űrtartalma alapján dől el, hogy mennyi liquid lehet egyszerre a tankban.
 
Porlasztó: Ez melegíti fel a folyadékot, aminek hatására az elpárolog, így az ember belélegezheti az általa létrehozott gőzt.
 
E-liquid: Egy olyan folyadék, ami Probilén glikol (PG), növényi glicerin (VG) és aromák kombinációját tartalmazza. A kész e-cigi folyadékhoz, igény esetén nikotin is hozzáadható, aminek a nikotintartalma a "nagyon magas" és a nulla között változhat. Az aromák számtalan különféle ízben elérhetőek, legyen szó dohányos, mentolos, gyümölcsös vagy desszert ízekről.
 
MOD: Itt történik a varázslat, ez maga az e-cigaretta készülékünk. Ez is több elemből áll és itt található az akkumulátor és minden elektronikai rész is.
 
Akkumulátor: Az akkumulátor táplálja az e-cigarettát, és a mobiltelefonok akkumulátoraihoz hasonló töltővel tölthető. Egyes készülékek beépített, mások cserélhető akkumulátorral rendelkeznek.